Forskare i media

Bokrecension: "Den ensamme terroristen?" Den ensamme terroristen är aldrig ensam - Expressen

2017-09-22

Den ensamme terroristen är aldrig ensam.

Heléne Lööws, Mattias Gardells och Michael Dalhberg-Grundberg "Den ensamme terroristen?" är en av höstens viktigaste böcker. Per Wirtén läser hur poliser gör skillnad på terrorister och terrorister.

Kritiken mot polisen i Göteborg växer. De låter den nazistiska våldsligan NMR demonstrera både med och utan tillstånd mitt i stan. De förklarar att de inte kommer ingripa om ligan bryter mot lagen. Och de låter dem passera nära synagogan mitt under Jom Kippur. 

I den nya boken ”Den ensamme terroristen?” sätts den uppkomna situationen in i ett större sammanhang, som förstärker känslan att något inne i själva rättsapparaten har gått allvarligt fel. Den är skriven av Heléne Lööw (expert på svensk nazism), Mattias Gardell (forskningsledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet) och Michael Dahlberg–Grundberg (vid Centrum för polisforskning). 

Bokens strama karaktär förklaras av att den är gjord på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Den tillhör höstens viktigaste läsning.

Läs recensionen här