Forskare i media

Professor Mattias Gardell intervjuas. Rubrik i DN "22 år efter attentatet inspirerar Oklahomabombaren fortfarande högerextremister"

2017-10-22

Drygt 20 år efter att Timothy McVeigh dödade 168 personer i ett av USA:s blodigaste terrordåd hyllas han fortfarande i nazistiska miljöer – både i USA och i Sverige. Och boken ”Turner Diaries”, som inspirerade McVeigh, tros ha inspirerat även svenska högerextremister till bombdåd.

– Vi lever i en tid när ensamagerande har ökat sin närvaro. Den typen av gärningspersoner kommer vi att behöva leva med under överskådlig tid, säger religionshistorikern Mattias Gardell.

I svenska högerextrema kretsar är det inte bara McVeigh som hyllats. Även Anton Lundin Pettersson, som hösten 2015 beväpnad med svärd dödade flera personer på en skola i Trollhättan, har fått hyllande kommentarer på extremistiska nätsidor.

– De här människorna kommer från en politisk miljö som är lätt att komma i kontakt med, och går du ut på nätet så blir du en del av en spirituell gemenskap som hyllar sådana här dåd. Det är bara att titta på reaktionerna på Anton Lundin Petterssons dåd. Han utnämndes också till en riddare och hjälte som drog sitt svärd och vissa i de här grupperna menar att han gjorde mer den dagen än de flesta gör under sin livstid. Det är en global, virtuell gemenskap, där kopplingen till USA är väldigt tydlig, säger Mattias Gardell.

Även i USA och Storbritannien har nazister och högerextremister uttryckt stöd för terrorister som McVeigh och under de senaste åren har flera personer som gripits kopplade till högerextrema dåd sagt sig vara inspirerade av honom.

I rapporten ”Ensamvargar - myt eller verklighet” (2011) från brittiska organisationen Searchlight, som undersöker fascistiska och rasistiska organisationer, finns flera exempel på britter som dömts för terrorbrott som säger sig ha inspirerats av Timothy McVeigh. En 43-årig man som dömdes för sju åtalspunkter kopplade till terrorism hade i sitt hem flera videofilmer med högerextrema terrorister, bland annat McVeigh. En annan person som dömdes för att ha skickat fler än 150 hotfulla brev till moskéer, kyrkor, förskolor och parlamentsledamöter i Storbritannien skickade bland annat brev med hotfulla meddelanden och bilder av Oklahomabombaren med budskapet ”till minne av Timothy McVeigh”.

I USA greps så sent som i augusti i år en 23-årig man efter att ha parkerat en skåpbil med sprängmedel utanför en av Oklahoma Citys största banker. Han hade dock tidigare läckt sina planer till en FBI-agent som under täckmantel utgett sig för att vilja hjälpa honom med dådet.

– Jag är ute efter blod. När miliser börjar formas kommer jag gå efter myndighetstjänstemän, när jag har ett team, skrev 23-åringen i ett sms till en av FBI:s informanter.

Vi lever i en tid när ensamagerande har ökat sin närvaro. Den typen av gärningspersoner kommer vi att behöva leva med under överskådlig tid.

Gripandet skedde bara dagar efter att Donald Trumps dåvarande rådgivare Sebastian Gorka i en intervju med högerextrema Breitbart menat att ”den vita mannen och vit makt-rörelsen” inte är ett hot mot USA.

23-åringen är långt ifrån den enda som verkar ha inspirerats av McVeighs dåd. Enligt en rapport från Southern Poverty Law Center med titeln ”McVeigh-dyrkan, den nya extremisttrenden” har minst tre personer som gripits för terrorbrott i USA i år berättat om sin beundran för Timothy McVeigh.

Mattias Gardell menar att ensamagerande celler är något vi kommer att behöva vänja oss vid, då de utvecklats just för att vara svåra att upptäcka för säkerhetstjänster. Samtidigt finns det problem med taktiken, framför allt då den grundar sig i att gärningsmannen innan dådet smälter in i allmänheten.

Läs artikeln här